Lipoaspiraţia sau liposucţia este procedura prin care este eliminată grăsimea din anumite zone ale corpului.
Lipoaspiraţia trebuie privită ca o completare a eforturilor fizice şi dietelor pentru reducerea în greutate şi nu o soluţie în sine. Această procedură este aplicată pentru a modela anumite părţi ale corpului unde grăsimea nu a fost arsă şi eliminată armonios. Procedura de liposucţie poate fi realizată la nivelul braţelor, picioarelor, abdomenului, spatelui sau gâtului.
În general, liposucţia este realizată în combinaţie cu alte proceduri de lifting sau abdominoplastie pentru a elimina şi surplusul de piele rămas în urma îndepărtării ţesutului adipos, respectiv grăsimea corporală. În funcţie de zona în care se aplică această procedură şi în funcţie de cantitatea de grăsime ce trebuie eliminată, dar şi de condiţia pacientului, apelez la una din procedurile de liposucţie care şi-au dovedit eficienţa: lipoaspiraţie cu tumescenţă, lipoaspiraţie cu ultrasunete sau lipoaspiraţie cu laser.
Chiar dacă sunt proceduri relativ simple, există un anumit stres aplicat organismului care se va resimţi după intervenţie. Este indicată, aşadar, rezervarea unor zile postoperatorii în care să se limiteze efortul ce trebuie depus.
Toate informaţiile legate de pregătirile pre-operatorii şi etapele prin care vei trece după finalizarea intervenţiei sunt clar expuse şi detaliate înaintea intervenţiei.
Ce este liposucţia şi cum este realizată această intervenţie chirurgicală?
Pentru a înţelege mai bine ce înseamnă liposucţia, trebuie să înţelegem ce este şi unde este depozitată grăsimea corporală. Țesutul adipos este format din celule adipoase care înmagazinează energie ce ar urma să fie folosită în perioadele în care organismul nu mai este alimentat suficient.
Acest mecanism a fost dezvoltat de-a lungul evoluţiei omului dată fiind alternarea perioadelor în care hrana era din abundenţă cu perioadele în care resursele erau foarte rare. Din fericire, în ziua de astăzi omul îşi poate procura hrana necesară constant şi chiar mai mult decât are nevoie. Din păcate, mecanismele de înmagazinare a energiei prin celule adipoase nu s-au modificat astfel că organismul este supus îngrăşării dacă aportul de energie depăşeşte consumul prin activităţi fizice.
O parte din grăsimea din corp este utilă şi folosită atunci când este nevoie. O parte însă, aşa numita grăsimea neesenţiala, este depusă în diferite zone ale corpului şi rămâne acolo, în exces, determinând o formă inestetică a corpului şi contribuind la deteriorarea stării de sănătate. La femei, grăsimea se depune preponderent pe coapse şi şolduri. La bărbaţi, grăsimea se depune în primul rând pe abdomen.
Eliminarea grăsimii se face, în mare parte, crescând consumul de energie prin activitatea pe care o desfăşurăm şi controlând, pe cât posibil aportul de energie obţinut din alimente. O parte din grăsime se elimină, totuşi, foarte greu sau chiar deloc şi aici intervine procedura de liposucţie.
Grăsimea corporală se depune fie în straturile subcutanate, imediat sub piele, fie în straturile de adâncime. Acţionarea asupra straturilor subcutanate ar comporta riscuri majore pentru piele astfel că liposucţia acţionează asupra straturilor de grăsime de adâncime.
Liposucţia presupune topirea celulelor de grăsime şi absorbţia lor. Cea mai răspândită şi folosită metodă de topire a acestor celule adipoase este prin introducerea în straturile de adâncime a unui tub inoxidabil numit canulă care sparge celulele de grăsime ce sunt apoi aspirate cu o pompă sau seringi speciale.
Topirea celulelor de grăsime se poate face şi prin unde de radiofrecvenţă sau unde laser. Aceste metode de înlăturare a depozitelor de grăsime trebuie însoţite de proceduri specifice de masaj prin care grăsimea topită este eliminată cu ajutorul sistemului limfatic. Aceste proceduri sunt recomandate, însă, doar pentru zonele cu depozite foarte mici de grăsime sau pentru zonele în care nu se poate interveni cu metoda clasică; de exemplu în zona feţei, a braţelor sau încheieturilor.
Când este eficientă liposucţia?
Liposucţia presupune intervenţia prin care grăsimea corporală este topită şi apoi extrasă prin proceduri specifice. Liposucţia nu poate, însă, îndepărta masiv grăsimea corporală, de aceea trebuie înţeleasă ca o procedura ce completează eforturile de slăbire prin diete şi efort fizic.
Liposucţia poate fi eficientă prin îndepărtarea grăsimii reziduale de pe coapse, abdomen, braţe, fese sau spate. Poate fi folosită şi pentru îndepărtarea ţesutului adipos din zona mamară a bărbaţilor ce au un piept pufos, pronunţat şi inestetic.
Această procedură este recomandată în special când persoanele au adoptat o dietă şi un stil de viaţă echilibrat. Efectele acestei intervenţii pot fi şterse rapid de o dietă necorespunzătoare sau un sedentarism pronunţat.
Cum tolereaza organismul liposucţia? Ce se întamplă după intervenţia chirurgicală?
Liposucţia este catalogată drept o intervenţie minim invazivă. Cu precauţiile de rigoare şi controalele tipice unei astfel de intervenţii, aproape orice organism poate tolera cu succes o astfel de operaţie estetică.
În urma unei prime evaluări a pacientului, se stabilesc paşii ce preced intervenţia. Uneori recomand amânarea unei astfel de proceduri dacă pacientul dispune de o masă adipoasă prea mare.
După intervenţie, există anumite recomandări generale, personalizate de la caz la caz, în funcţie de starea fizică a pacientului. Trebuie luată în considerare o perioadă de minim 3 săptămâni în care activităţile fizice sunt nerecomandate, iar timp de 6 săptămâni, activităţile sportive sau activităţile intense din punct de vedere fizic trebuie evitate. De asemenea, timp de 6 luni nu se recomandă expunerea la soare. Astfel, este nevoie de o corelare a intervenţiilor de acest gen cu planurile dumneavoastră de vacanţă sau antrenamente intensive.
Când nu este recomandată liposucţia?
– Când depozitele de grăsime sunt foarte mari
– Când pacientul prezintă afecţiuni ale inimii
– Când pacientul suferă de diabet
– Când pacientul are un sistem imunitar slăbit.
Ce obţii în urma unei operaţii de liposucţie?
– Remodelare corporală prin reducerea depozitelor de grăsime ce nu pot fi îndepărtate prin dietă sau antrenamente fizice
– O tonifiere a zonelor supuse intervenţiei
– Un tonus mai bun al întregului organism.